Hielspoor tapen? Op de juiste manier aanbrengen

- Categories : Kinesiotape aanbrengen

Hielspoor tapen? De juiste methode om hielspoor te tapen en zodoende snel uw pijn te verlichten en de blessure te verhelpen.

Het tapen van de hielspoor wordt ook wel het tapen voor ‘Plantar Fasciitis’ (inderdaad met twee i’s) genoemd. Tapen van hielspoor is een uitstekende manier om de pijn te verlichten. Er zijn diverse methodes waarop u kunt tapen. Het is aangeraden om zelf de manier te vinden die het beste bij u past.

Het tapen van de hielspoor heeft in elk geval het doel om de belasting te verminderen, waardoor ook de pijnlijke symptomen verminderen. Doordat het tapen de belasting verminderd, kunnen de weefsels sneller en beter helen.

Bekijk direct de video's voor het tapen van hielspoor

 

Werkt het tapen van hielspoor?

Het kan voorkomen dat de hielspoor regelmatig ingetaped moet worden totdat de symptomen verdwijnen, maar veel mensen merken onmiddellijke verbetering.

Het succes van het intapen van de hielspoor kan variëren. Het is afhankelijk van de persoon en de ernst van de blessure. In enkele gevallen komt het wel eens voor dat het tapen van de hielspoor geen enkel effect heeft op de persoon. Maar vrijwel altijd is er minstens sprake van pijnvermindering of zelfs van volledige genezing.

Om het maximale effect te bereiken zijn er twee manieren. De eerste manier wordt gebruikt om te voorkomen dat de hielspoor overmatig wordt uitgerekt tijdens fysieke activiteiten. De tweede manier is door naast het tapen van de hielspoor ook gebruik te maken van andere behandelingsapparaten, zodat niet alleen de symptomen op korte termijn worden verlicht, maar dat de aandoening ook effectief wordt hersteld.

 

Hoe hielspoor tapen?

Er zijn meerdere manieren om hielspoor te tapen.

Methode 1:

Meestal is dit de spanning aan het onderliggende deel van de voet. De hielspoor loopt van de onderkant van de hiel naar de voorkant van de voet. Met behulp van het tapen gaan we proberen dat gebied te ontladen en proberen het een beetje meer ondersteuning te geven.

Een veelvoorkomend probleem dat je ondervindt met het tapen bij voeten, is dat ze soms behoorlijk zweterig kunnen worden, dus je kunt een spray-kleefstof gebruiken om de tape beter te bevestigen. De sleutel tot het succesvol tapen van hielspoor is om de patiënt (of je eigen) zijn voet te laten ontspannen. Als je de voet te strak hebt, zal het, zodra je rechtop staat, ongemakkelijk zijn omdat je de tape te strak hebt aangedraaid.

Om te starten wordt rond de bovenkant van de voet een ‘anker’ geplaatst waar de hielspoor eindigt. Er is helemaal geen spanning op deze strip. Het wordt letterlijk gewoon op de huid gelegd. Hetzelfde gebeurt onderaan de voet over de hiel. Wees voorzichtig waar de achilles is.

Dus we hebben een anker aan de onderkant en een anker aan de bovenkant. Dit is waar je de voet moet ontspannen als de stroken langs de lengte van de hielspoor worden aangebracht. Het is misschien gemakkelijker om de tape eerst te meten en te scheuren in plaats de rol op de voet aan te brengen en dan op zijn plaats te scheuren. De tape wordt aangebracht vanuit het midden van de voet bij de hiel en waaiert naar buiten uit naar de buitenkant van de voet. Een tweede strook wordt aangebracht aan de andere kant en een derde in het midden van de voet. De stroken tape moeten van de ene ankerstrip naar de andere lopen.

Een andere strook wordt aangebracht langs de binnenkant van de voet, waardoor het tapen een beetje meer steun krijgt waar het nodig is. De voet is nog steeds ontspannen en de tape is gewoon zonder spanning op de huid gelegd. Dan herhalen we opnieuw de ankers aan de boven- en onderkant van de voet zonder druk of spanning op de tape. Een laatste strook kan worden aangebracht om de mediale boog van de voet nog meer steun te geven. Het loopt langs de mediale boog, rond de hiel en terug naar het beginpunt.Methode 2:

Begin aan de buitenkant van de voet net onder de kleinste teen, breng een strook tape aan op de buitenste voet, onder de hiel en dan terug over de zool. Je zou moeten eindigen op hetzelfde punt waar je begon. Probeer geen rimpels in de tape te krijgen, omdat dit blaren kan veroorzaken.

Doe hetzelfde vanaf de binnenkant van de voet onder de grote teen en eindig hem op dezelfde plaats. Je zou een gekruist patroon moeten. Herhaal vervolgens deze eerste twee stappen overlappend met tape totdat je twee stukken tape aan beide kanten hebt aangebracht. Bedek tenslotte wat je zojuist hebt gedaan met een aantal korte stroken tape die over de onderkant van de voet gaan. Pas opnieuw op dat je de tape niet kreukelt of strak trekt.

Eindelijk – Het is goed om het af te maken met een stukje tape over de bovenkant van de voet die elke kant verbindt om het vast te zetten.

 

Video’s over hielspoor tapen

Een video geeft vaak meer duidelijkheid dan alleen maar tekst. Daarom vind je onderstaande diverse video's over het tapen van hielspoor.

Add a comment

 (with http://)