Kinesiotape is een tape techniek dat is ontwikkeld om het natuurlijke herstelproces van het lichaam te versnellen en tegelijkertijd versteviging te geven aan de spieren zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Het is je hoogstwaarschijnlijk vast opgevallen dat je de laatste tijd steeds meer sporters ziet met kleurrijke tape op hun lichaam. Kinesiotape zie je bij alle type sporters, van professionele sporters op televisie tot aan een teamgenoot of iemand bij je in de sportschool. Maar wat is Kinesiotape precies en waarom wordt het steeds bekender?

David Beckham & Venus WIlliams met kinesiotape

Wat is kinesiotape precies?

Kinesiotape is ontworpen om het natuurlijke genezingsproces van je lichaam te stimuleren en te versnellen. Deze techniek is in 1973 bedacht door Dr. Kenzo Kase.

Hij realiseerde zich dat manuele therapie (zoals massages, fysiotherapie en chiropractie) effectief was, maar dat deze effecten vaak maar tijdelijk was. Hij wilde zijn patiënten iets geven tussen de behandelingen door, zodat de effecten langdurig waren. Hiervoor ontwikkelde hij kinesiotape. Na jaren testen en verder ontwikkelen is kinesiotape nu één van de meest gebruikte soorten tape. De methodes van kinesiotape hebben diverse fysiologische effecten.

Zo stimuleert kinesiotape het lymfatische-, neurale-, musculaire- en fascie systeem. Afhankelijk van de wijze waarop je kinesiotape aanbrengt, kan het invloed hebben op huid, fascie, lymfe, spieren en gewrichten. De kinesiotape is vrijwel identiek aan de huid, zowel in de dikheid als in de elasticiteit. Zo kun je kinesiotape 40%-60% verder te strekken dan de originele lengte. Hierom kun je de kinesiotape comfortabel dragen zonder last te hebben van stroefheid, trekkingen en beperkingen. Bovendien is het water-proof en kan het 3-5 dagen blijven zitten.

Waarvoor dient kinesiotape?

Kinesiotape is voor verschillende doelen te gebruiken. Tijdens het definiëren van kinesiotape is benoemd dat er diverse fysiologische effecten zijn. Hierdoor kun je kinesiotape gebruiken voor:

 • Herstel: Heb je een blessure of merk je dat je lichaam is overtraind, dan helpt kinesiotape met het herstel van je lichaam, vooral in combinatie met manuele therapie.
 • Pijn: Wanneer je last hebt van een zeurende pijn, tijdens of na het sporten, dan kan kinesiotape de pijn en het oncomfortabele gevoel verlichten. Ook als je last hebt van kneuzingen en zwellingen, dan kan kinesiotape ondersteunen aan een sneller herstel. 
 • Sportprestaties: Alhoewel kinesiotape in eerste instantie vooral gebruikt werd voor het helende effect, wordt het nu ook gebruikt om de sportprestaties te verbeteren. Je kunt kinesiotape gebruiken voor een sportwedstrijd om zo eventuele blessures te voorkomen en de langdurigheid van je prestaties te verbeteren.

Hoe werkt kinesiotape?

Het is vrij lastig om het de werkwijze van kinesiotape en simpel uit te leggen. Kinesiotape trekt aan de bovenste huidlaag. Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de dermis (bindweefsel laag onder de huid) en de spieren en dit zorgt voor een betere lymfedrainage (afvoeren van onder andere overtollig weefselvocht, eiwitten en cellen).

Bij blessures worden er ook bepaalde signalen naar de hersenen gestuurd die aangeeft hoe het lichaam moet reageren. Kinesiotape zorgt dat deze signalen niet gestuurd worden en er dus minder een reactieve reactie in het lichaam komt en dit versnelt het herstelproces.

Verder gelooft men ook dat de verhoogde ruimte zorgt dat de spieren beter kunnen samentrekken, wat weer meer vocht door de spieren stuurt en wat resulteert in betere sportprestaties. Als laatst wordt kinesiotape om de gewrichtsuitlijning te verbeteren door de spieren en het bindweefsel te beïnvloeden en kan de slechte werking van een gewricht verminderen door tegengestelde spiergroepen en gewrichtsmobiliteit te beïnvloeden.

Voordelen van kinesiotape

Er zijn al meerdere voordelen van kinesiotape benoemd, maar een aantal opgesomde voordelen van kinesiotape zijn:

 • Comfortabel (je houdt bewegingsvrijheid) 
 • Gaat lang mee
 • Eenvoudig zelf aan te brengen
 • Verbetering van de sportprestaties en houding
 • Verminderd pijn en zwellingen
 • Goedkoopste, maar meest effectieve therapeutische ondersteuning
 • Verkleint kans op blessures
 • Biedt de mogelijkheid om te blijven sporten, ook met een blessure

Wat is kinesiotape? Extra toelichting (video)

Geen zin om het hele verhaal te lezen? Of nieuwsgierig naar een extra toelichting? Bekijk dan onderstaande video (in het Engels) waarin kort wordt uitgelegd wat kinesiotape is:

Bij DeSporttapshop kun je uiteraard ook kinesiotape kopen. Dit is verkrijgbaar in twee vormen, kinesiotape precut en kinesiotape rol. Heb je vragen over kinesiotape kopen? Neem dan gerust contact op: info@desporttapeshop.nl