Hoe gebruik je kinesiotape voor de hiel

- Categories : Soorten sporttape

Sporttape, en met name kinesiotape, heeft de laatste jaren flink veel aandacht gekregen van zowel professionele atleten als recreatieve sporters. Met brede toepassingen en beweerde voordelen speelt kinesiotape een mogelijke rol bij het voorkomen en behandelen van verschillende blessures. Dit geldt ook voor blessures aan de hiel. Maar wat precies houdt kinesiotape in, welke hielblessures het kan helpen behandelen en hoe het correct toe te passen, dat gaan we hier bekijken. 

  1. Wat is kinesiotape?

Kinesiotape, ook wel bekend als elastische tape of Kinesiologie tape, is een dunne, elastische tape die ontworpen is om de natuurlijke beweging van het lichaam na te bootsen. In tegenstelling tot conventionele sporttape, die vaak stijf en restrictief is, laat kinesiotape een vollediger bereik van beweging toe. Het materiaal van kinesiotape is lichtgewicht, ademend en waterbestendig, waardoor het comfortabel is om te dragen tijdens activiteiten.

 

Sommige mensen zweren bij het gebruik van kinesiotape, anderen vinden het maar niets. Desalniettemin wordt het veel toegepast en vaak met succes.

  1. Toepassen bij blessures aan de hiel

Blessures aan de hiel zijn veelvoorkomend bij met name sporters die veel rennen, springen of abrupte draaibewegingen maken. Enkele veelvoorkomende hielblessures zijn:

 

  • Hielspoor: Een aandoening waarbij overmatige spanning en ontsteking optreden in de peesplaat onder de voet. Dit kan resulteren in pijn in de hiel.

  • Achillespeesblessures: Letsel aan de achillespees kan leiden tot pijn en stijfheid in de hiel en de achterkant van het been.

  • Plantaire fasciitis: Dit is ontsteking van de plantaire fascia, een dikke band bindweefsel die de tenen met de hiel verbindt. Dit kan flinke pijn in de hiel veroorzaken, vooral 's ochtends bij het opstaan.

 

Kinesiotape kan bij al deze blessures een nuttige aanvulling zijn op het behandelingsplan van je specialist. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het ondersteunen van de spieren en pezen rondom de hiel. Let wel op, het is geen garantie dat het bij jou werkt.

  1. Het gebruik van kinesiotape op de hiel in 8 stappen

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het correct aanbrengen van kinesiotape op de hiel:

 

  1. Reinig en droog de huid rondom de hiel: Zorg ervoor dat de huid rondom de hiel schoon en droog is om een goede hechting van de tape te garanderen.

  2. Bepaal de juiste lengte tape: Knip een stuk kinesiotape af dat lang genoeg is om de hele hiel te bedekken, plus een paar extra centimeters aan beide zijden voor bevestiging.

  3. Rond de hoeken af: Afgeronde hoeken voorkomen dat de tape loskomt of gaat krullen.

  4. Breng de tape aan in een lichte rek op de hiel: Houd de tape lichtjes op spanning terwijl je deze op de huid aanbrengt. Begin onder de hiel en werk naar boven in de richting van de kuit.

  5. Gebruik een goede techniek: Strijk de tape glad om luchtbellen te verwijderen en zorg ervoor dat deze stevig op de huid zit.

  6. Pas eventueel extra tape toe: Afhankelijk van de blessure en de gewenste ondersteuning, kan het nodig zijn om meerdere stroken tape aan te brengen rondom de hiel.

  7. Laat de tape minstens 30 minuten hechten: Het wordt aanbevolen om de tape even te laten hechten voordat je begint met activiteiten.

  8. Verwijder de tape voorzichtig: Als je klaar bent met je activiteit, verwijder de tape dan voorzichtig om huidirritatie te voorkomen. Trek de tape in de richting van de haargroei van de huid af.

  1. Kinesiotape in combinatie met sportschoenen

Het gebruik van kinesiotape op de hiel in combinatie met kwalitatieve sportschoenen, zoals CrossFit schoenen, kan een prettig effect hebben dat de prestaties verbetert en blessures helpt voorkomen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een CrossFit atleet regelmatig last heeft van hielpijn als gevolg van intensieve trainingen, zoals box jumps en sprints.

 

Door kinesiotape op de hiel aan te brengen voorafgaand aan de trainingssessie, kan de tape extra ondersteuning bieden aan de pezen en spieren rondom de hiel. Hierdoor kan de atleet comfortabeler bewegen en is de kans op letsel kleiner. In combinatie met goed passende CrossFit schoenen, die stabiliteit en schokabsorptie bieden tijdens explosieve bewegingen, kan de atleet met vertrouwen en vrijheid bewegen. Je voelt en merk immers dat de hiel goed beschermd is.

  1. Conclusie

Kinesiotape kan een effectieve aanvulling zijn op het behandelingsprotocol voor hielblessures, omdat het pijn verlicht, de beweging ondersteunt en het herstel bevordert. Het correct aanbrengen van de tape is echter belangrijk voor optimale resultaten. Raadpleeg altijd een professional voor advies over het gebruik van kinesiotape bij blessures aan de hiel en volg nauwkeurig de instructies voor een veilige en effectieve toepassing.

 

Add a comment

 (with http://)